ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΗΣ –  ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΥΔΡΑΣ ΕΤΟΥΣ 1959 
 
  Σημαιοφόρος Παναγιώτης Χρυσούλης - Ακταιωρός ΦΑΕΘΩΝ - ΚΥΠΡΟΣ

Στις 8 Αυγούστου 1964, τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν την ακταιωρό «Φαέθων» στο καραβοστάσι «Ξερός» σκοτώνοντας έξι μέλη του πληρώματος μεταξύ των οποίων ο Ελλαδίτης έφεδρος σημαιοφόρος και ύπαρχος της ακταιωρού Παναγιώτης Χρυσούλης. 
 
Στην περίοδο έντασης που ακολούθησε από την υπογραφή του συμφώνου Λονδίνου-Ζυρίχης και μέχρι το 1967, προς ενίσχυση της άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας γι’ αντιμετώπιση της εντεινόμενης τουρκικής απειλής, η κυβέρνηση του Γεώργιου Παπανδρέου απέστειλε στην Κύπρο το 1964 μία μεραρχία στρατού και Έλληνες αξιωματικούς, για στελέχωση της Κυπριακής Εθνοφρουράς, η οποία ιδρύθηκε το ίδιο έτος. Στις 7 Αυγούστου 1964 ξέσπασαν στην περιοχή της Τηλλυρίας αιματηρές συγκρούσεις, όταν η Εθνοφρουρά προσπάθησε να εξουδετερώσει το θύλακο Μανσούρας - Κοκκίνων, που είχαν συγκροτήσει οι Τούρκοι, με απώτερο στόχο τη δημιουργία προγεφυρώματος, για μια ενδεχόμενη απόβαση στην Κύπρο.    

 

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, αεροσκάφη της Τουρκίας επιτέθηκαν με βόμβες Ναπάλμ εναντίον θέσεων της Εθνοφρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και κατοικημένων περιοχών, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες άτομα. Στις μάχες αυτές έλαβαν μέρος και οι δύο ακταιωροί, «Φαέθων» και «Αρίων». Οι ακταιωροί έφτασαν μυστικά στο νησί και ανήρτησαν την κυπριακή σημαία, αποτελώντας στην ουσία τη μοναδική ναυτική δύναμη της Κύπρου. Και τα δύο πλοία ήταν γερμανικά, του 1935 και σε άσχημη κατάσταση. Δεν είχαν ταυτότητα και τα πυροβόλα τους εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο, με σκοπό την προστασία των ακτών.

   

Στις 8 Αυγούστου 1964, τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν την ακταιωρό «Φαέθων» στο Καραβοστάσι, σκοτώνοντας έξι μέλη του πληρώματος. Στη μάχη, τα μέλη του πληρώματος που τελικά σκοτώθηκαν έσωσαν τη ζωή 15 συναδέλφων τους. Ο κυβερνήτης της ακταιωρού Δημήτριος Μητσάτσος έχασε το ένα του χέρι, ο ύπαρχος του σημαιοφόρος Χρυσούλης είναι θαμμένος στο κοιμητήριο της Λευκωσίας.  

 

Ευχαριστούμε πολύ τον αδερφό του ήρωα σημαιοφόρου , κύριο Κώστα Χρυσούλη για τις πληροφορίες και για τη φωτογραφία του αδερφού του.

Πηγή: Ελληνική Δύναμη Κύπρου                                                                             Φωτογραφία από το Αρχείο της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας